project - kantoor Maister

Maister benaderde bildt. architecten als partner voor het ontwerp voor hun nieuwe hoofdkantoor. Samen met hen werden diverse mogelijke locaties onderzocht met telkens een uitdagend concept om een inspirerende werkplek te creëren. Uiteindelijk bleek de Ovenhoek, een KMO-zone ontwikkeld door WVI, de meest geschikte locatie om praktische en financiële redenen. Het nadeel was de context van de toekomstige omgeving, waar vooral een gesloten, efficiënte doosarchitectuur zou worden gebouwd, niet de meest inspirerende omgeving voor een creatief bedrijf.
 
De uitdaging van het concept lag dus daar waar de beperkingen langen: het creëren van een inspirerende werkomgeving in een minder inspirerende context. Als referentie zijn we vertrokken vanuit een riad in Marrakech. In deze typologie heeft het gebouw eigenlijk geen buitenzijde en is alles gericht naar een centraal binnenhof, een oase van groen en rust midden in de drukke stad. Een extreem contrast tussen binnen en buiten. Dit concept werd consequent vertaald naar een volledig blind gebouw dat georganiseerd is rond een grote patio, een urban jungle met oerwoudgeluiden. Het gebouw spiegelt zich aan de buitenzijde met de omgeving met het beeld van een anonieme, gesloten doos. Binnen de banaliteit van de doos werd wel gezocht naar raffinement door het consequent ontworpen gevelgrid dat doorloopt in de omgevingsaanleg. De roze keur verbijzondert het gebouw door het sterke contrast met de grijze context. Bevestiging en ontkenning tegelijk, met als doel een geluksfactor te installeren.
 
Het gebouw wordt door de binnentuin opgesplitst in een kantoorzone en een bezoekerszone. De kantoren zijn noord-gericht en profiteren van een dubbelhoge glasgevel aan de tuin. Het bezoekersdeel is lager en wordt beschaduwd door de weelderige tuin. Het dak van het bezoekersgedeelte geeft ruimte aan een petanqueveld en is bereikbaar met een spiltrap vanuit de tuin.
 
Het concept speelt met contrasten en verrassingen. De eerder afstandelijke buitenzijde wordt gevormd door de roze gevel en het beton van de parkeerruimte. Een enkele boom en een industriële lantaarn vormen een haast surrealistisch beeld. De enige opening in de gevel is een klein deurtje. Net te laag om niet te hoeven bukken bij het binnenkomen en met een overstapje. Een afstandelijk welkom, maar de durvers worden beloond. Eens binnen, word je overvallen door de natuur en de rust. Het contrast kan niet sterker zijn.
 
Een bezoek aan het kantoor van Maister is vooral een ervaring voor de zintuigen, zowel visueel, auditief en olfactorisch. Het kleurgebruik, de geur van de planten en de junglegeluiden die je verwelkomen, maken deel uit van de Maister-experience. Eventjes vergeet je waar je bent en word je ondergedompeld in een aparte wereld met focus op creativiteit.

i.s.m. Maister