project - kantoor Axxi

Het bouwterrein ligt langs een drukke verbindingsweg tussen Kortrijk en Brugge, de Brugsesteenweg. Daardoor profiteert het gebouw van een goede zichtlocatie wat de commerciële doelstelling van het boekhoudkantoor Axxi ten goede komt. Tegelijk ligt het gebouw op een ruim terrein met plaats voor groen, verpozing in parkeergelegenheid. Het geheel werd ontworpen in nauwe samenwerking tussen bildt. architecten en Studio Verde, de landschapsontwerper.
 
Het gebouw is vormgegeven als een compact, rechthoekig volume van twee bouwlagen dat met de lange gevel naar de steenweg is gericht. Daardoor is er een maximale zichtbaarheid langs de steenweg en wordt de achterliggende tuinzone maximaal afgeschermd van geluidsoverlast. Centraal in het volume is een patio voorzien die op elke verdieping het centrum van het gebouw vormt. In de patio staat een grote uienboom als eyecatcher. De patio maakt op de verdieping connectie met de voorgevel, waardoor deze boom ook goed zichtbaar is vanop de steenweg. Aan de tuingevel is een grote opening op maaiveld voorzien, om tuin en patio met elkaar te verbinden.
 
Het gebouw krijgt zijn karakter uit de structuur. Een exo-skelet van geprefabriceerd beton wordt in een strak ritme rondom rond volgehouden. De openingen voor de toegangen aan de straatzijde en de tuinzijde zijn de enige uitzonderingen en daardoor erg goed leesbaar. De betonstructuur heeft een bijzondere vormgeving van afgeschuinde, lichtjes uitstekende kolommen, wat een mooi licht- en schaduwspel oplevert en het gebouw verbijzondert. Tijdens de dag heeft het gebouw een wisselend uiterlijk, mee met de zonnestand en ook ’s avonds krijgt het een bijzondere uitstraling met de grondverlichting.
 
De structuur is technisch verfijnd door de detaillering en integratie van waterafvoeren in de kolommen en lijsten. Hierdoor wordt vervuiling van het beton op lange termijn tegen gegaan. Het gebouw is complex in zijn eenvoud. Ook op gebied van schrijnwerkdetaillering en integratie van technische installaties werd alles in het werk gesteld om de ruimtelijke eenvoud en rust te bewaken.

i.s.m. Studio Verde, L.A.B.E.A.U., buro E-norm