project - cultuurhuis Ingelmunster

Het ontwerp voor een nieuw cultuurhuis vertrekt vanuit de context van Ingelmunster als dorpse omgeving. Een recent heraangelegd publiek domein naar ontwerp van Bas Smets is een sterke drager voor de dorpskern. Een vlak van gebakken klinkers draagt de kerk en het gemeentehuis, de twee belangrijkste publieke gebouwen. 

De plek waar het nieuwe Cultuurhuis is gepland, vormt het einde van die publieke drager en tegelijk een scharnierpunt om deze pleinruimte te verknopen met de parktuin van het naastgelegen kasteel. Ook de recente ontwikkeling aan de overzijde van de straat vormt een belangrijke randvoorwaarde voor de toekomst van dit nieuwe publieke gebouw.

Het cultuurhuis is ontworpen als scharnierend gebouw met afgeschuinde gevels die de openbare ruimte sturen en verbinden. De materialisatie is gerelateerd aan de context. Net als de twee andere belangrijke publieke gebouwen, wordt ook het cultuurhuis in baksteen ontworpen. Door een ritmering van ribben, krijgt het gebouw schaal en ornament, waardoor het zacht integreert en begeleidt. De grote openingen contrasteren met dichte geveldelen, waardoor een duidelijke leesbaarheid op maaiveld ontstaat. Het gebouw maakt contact met de omgeving en vormt een publieke catalysator. Een scharnierpunt in het weefsel én in het cultuurlandschap van Ingelmunster.

In samenwerking met burO groen, Ingenium, Abicon, Blasco